مقایسه عملکرد ویندوز 7، 8.1 و 10
سه سال پیش با مقایسه بنچمارکهای ویندوز 8 و 7 به این نتیجه رسیدیم که این دو نسخه دارای عملکرد مشابهای بوده و نسخهی جدیدتر در برخی از بخشها دارای سرعت کمی بیشتر است. اما بعدها مشخص شد که ویندوز 8 دارای نقصهایی نیز بوده که یکی از بارزترین آنها رابط کاشیوارش میباشد. خوشبختانه مایکروسافت از نقصهای خود درس گرفته و به رفع آنها در نسخهی جدید ویندوز 10 پرداخته است که طبق باورها بهترین ویندوز ارائه شده میباشد. در این مطلب میخواهیم به مقایسهی عملکرد سه ویندوز اخیر مایکروسافت بپردازیم.
مشخصات سیستم مورد تست
هر سه سیستم فوق بر روی سیستمی با مشخصات زیر تست شدهاند.
- (Intel Core i5-4670K (3.4GHz - 3.8GHz
- Asrock Z97 Extreme6
- 8GB DDR3-2400 RAM
- Nvidia GeForce GTX 980
- Crucial MX200 1TB
- SilverStone Essential Gold 750w
- Windows 7 Ultimate 64-bit, Windows 8.1 Pro 64-bit, Windows 10 Pro 64-bit
عملکرد بوت، اسلیپ و هایبرنیت
با استفاده از BootRacer، زمان بوت ویندوزها اندازهگیری شد. ویندوز 8.1 بهترین نتیجه را با کسب زمان تنها 4 ثانیه در برابر 6 ثانیه ویندوز 10 بدست آورد.
البته نتایج نهایی بسیار وابسته به نوع سختافزار، پیکربندی و وضعیت سیستمعامل پس از چند ماه استفاده و همچنین برنامههای نصب شده بر روی سیستم میباشند. اما در طول تست، سختافزار مورد استفاده برای هر سه نوع سیستمعامل یکسان بوده است، از این رو میتوان نتیجه گرفت که سرعت بوت ویندوز 10 کمی کندتر از ویندوزهای دیگر است.
زمان مورد نیاز برای راهاندازی سیستم از حالت اسلیپ، نیز برای سه ویندوز اندازهگیری شد. این تست به محض بارگذاری دسکتاپ متوقف شده است و نتایج ثبت شدهاند.
زمان موردنیاز برای ویندوز 7 از سایر نسخهها بیشتر بوده است، به طور متوسط 17 ثانیه. ویندوز 8.1 نیز در 12 ثانیه راهاندازی میشود و در این بخش ویندوز 10 با دو ثانیه زمان کمتر، بهتر عمل کرده است.
زمان بیداری سیستم از حالت هایبرنیت نیز مشابه زمان اسلیپ است. در این بخش هم ویندوز 10 با 21 ثانیه بهتر عمل میکند و پس از آن ویندوز 8.1 با 23 ثانیه و ویندوز 7 با 27 ثانیه قرار دارند.
بنچمارکهای ترکیبی
Cinebench R15 معمولا دارای حاشیهی خطای حدو 5% است، اگرچه درصد خطای فوق با تکرار سه بار تست بر روی ویندوزها کاهش یافته است. با نگاهی به نتایج سیستمهای تک نخی، تفاوت امتیازی کمی را میان ویندوز 7 و 8.1 و همچنین 10 میبینیم. اما این بنچمارک بر روی سیستمهای چندنخی اثرگذاری بیشتری داشته و ویندوز 10 در این قسمت 7% سریعتر ویندوز 7 و 2% سریعتر از ویندوز 8.1 عمل میکند.
در بخش بعد، بنچمارک PCMark 7 را داریم که نتایج جالبی را دربردارد: ویندوز 8.1 با تفاوت 100pts سریعتر از ویندوز 7 است، درحالیکه ویندوز 10 به اندازهی 600pts به طور کلی سیستم سریعتر این تست میباشد.
آخرین بنچمارک ترکیبی مربوط به 3D Particle Movement میباشد و در این بخش نتایج مشابهای را از سه سیستمعامل میبینیم. ویندوز 10 کندترین سیستم این بخش و ویندوز 8.1 دارای بهترین نتیجه است.
عملکرد برنامهها
ویندوز 10، عملکرد مشابهای را با ویندوز 7 در برنامهی اکسل 2013 نشان میدهد، درحالیکه ویندوز 8.1 کمی کندتر است.
در این زمان، فایرفاکس بر روی ویندوز 10 نسبت به ویندوز 8.1 و 7 سرعت کمتری دارد و به طور کلی 7% کندتر است.
جالب توجه است که در تست عملکرد کروم، هر دو ویندوز 10 و 8.1 کندتر از ویندوز 7 عمل میکنند.
همانطور که میبینید مرورگر مایکروسافت اکسپلرور 11 بر روی هر سه سیستمعامل سرعت کندتری نسبت به فایرفاکس و کروم دارد. با این حال مرورگر جدید Edge که منحصر به ویندوز 10 میباشد، بسیار بهتر از فایرفاکس و کروم عمل میکند.
ویندوز 10 در کنار WinRAR چندان عالی عمل نمیکند و کندتر از ویندوزهای 8.1 و 7 میباشد.
بهترین نتیجه در تست عملکرد فوتوشاپ متعلق به ویندوز 8 است، درحالیکه ویندوز 10 دارای عملکردی تقریبا مشابه ویندوز 7 میباشد.
در این بخش هر سه ویندوز دارای نتایج کاملا مشابهای میباشند.
درست مانند نتیجهی دیده شده در WinRAR، ویندوز 10 دارای عملکرد کمی کندتر نسبت به ویندوز 8.1 و 7 با برنامهی7-Zip است.
عملکرد ذخیرهسازی
تستهای این بخش با استفاده از Samsung 850 Pro 512GB SATA 6Gb/s SSD نصب شده بر روی Asrock Z97 Extreme6 انجام شده است.
تست CrystalDiskMark، نتایج مشابهای را از هر سه سیستمعامل بدست آورده که در تصویر میبینید.
این تست نشان میدهد ویندوز 10 و 8.1 دارای عملکرد خواندن مشابه هستند، درحالیکه ویندوز 7 کمی کندتر عمل میکند. تفاوت آنها در عملکرد نوشتن بیشتر هم میشود و در این بخش ویندوز 7 به طور قابل توجهی کندتر است.
عملکرد ترتیبی بدست آمده در این بخش از بهتر بودن و تقریبا یکسان بودن نتایج ویندوز 10 و 8.1 خبر میدهد، درحالیکه ویندوز 7 کمی کندتر است.
درنهایت عملکرد 4K با Samsung SSD نشان میدهد هر سه سیستمعامل دارای نتایج تقریبا مشابهای هستند و در این بخش ویندوز 7 کمی سریعتر از ویندوز 10 میباشد.
عملکرد ذخیرهسازی با Samsung SM951 NVMe SSD
تستهای زیر مربوط به بررسی عملکرد ذخیرهسازی با نصب SM951 256GB NVMe SSD سامسونگ در اسلات Ultra M.2 بر روی Asrock Z97 Extreme6 است. توجه داشته باشید که این تست بر روی ویندوز 7 قابل اجرا نبوده است.
ویندوز 10 و 8.1 در این بخش و استفاده از درایو M.2 NVMe، از خود نتایج تقریبا مشابهای را نشان دادهاند.
باز هم نتایج مشابهای را از ویندوز 10 و 8.1 در بخش اندازهگیری عملکرد 4K Q32T1 میبینیم.
نتایج ترتیبی این قسمت هم بسیار شبیه به هم هستند.
ویندوز 10 در این بخش در قسمت عملکرد خواندن بهتر عمل کرده، درحالیکه ویندوز 8.1 نسخهی برتر عملکرد نوشتن میباشد.
عملکرد رمزگذاری
ویندوز 10 نتایج مشابهای را با ویندوز 7 در تست کدگذاری HandBrake دارد، درحالیکه ویندوز 8.1 به طور قابل توجهی سریعتر از هر دو عمل کرده است.
بنچمارک Hybrid 4K، تفاوت چندانی را میان عملکرد سه سیستم عامل نشان نمیدهد، درحالیکه ویندوز 8.1 باز هم کمی سریعتر از دو نسخهی دیگر عمل میکند.
در این تست هم میبینیم نتایج ویندوزهای 10 و 7 با هم مطابقت دارند، درحالیکه سرعت کمی بیشتر از ویندوز 8.1 دیده میشود.
عملکرد بازی
همانطور که انتظار میرود، ظاهرا ویندوز 10 برتری عملکردی نسبت به نسخههای پیش در اجرای بازیهای DX11 یا حداقل BioShock ندارد.
جای تعجب است که ویندوز 10 در اجرای Metro Redux با GTX 980 فقط کمی برتری دارد.
عملکرد در Hitman از ویندوز 7 به 8.1 و سپس 10 کمی با افت همراه است.
Tomb Raider، نتایح عملکردی مشابهای را در هر سه سیستمعامل مایکروسافت به همراه دارد.
درنهایت عملکرد سه سیستمعامل را در اجرای بازی Crysis 3 داریم که نشان دهندهی نتیجهی خوب ویندوز 10 است.
سریعتر، کندتر، بهتر؟
پس از مشاهدهی نتایج تقریبا مشابه در اغلب تستها، از برنامهها گرفته تا کدگذاری و از ذخیرهسازی گرفته تا بازی، قضاوت در مورد بهتر بودن یکی از سیستمعاملها کار دشواری است. البته دور از انتظار نیست که برخی از قابلیتهای ویندوز 10 طی ماههای آینده یا سال آینده دستخوش تغییر شوند. همچنین ویندوز 10 ویژگیهایی را در خود دارد که قابل سنجش نبوده یا در صورت سنجش قابل مقایسه با سیستمعاملهای قبل نمیباشند، مانند بازی DirectX 12 که تنها توسط ویندوز 10 پشتیبانی میشود.
جدا از نتایج بنچمارکها، ویندوز 10 یک سیستم عامل بسیار قدرتمند نشان میدهد که البته با مشکلات کوچکی نیز تاکنون همراه بوده است.